Od troski o uboższych przez naukę gotowania po troskę o naszą planetę

Dzięki programowi Spiżarnia Caritas realizowanemu przez Caritas Polska i Caritas Diecezji Ełckiej jako Warsztaty Terapii Zajęciowej w Gołdapi pozyskujemy pełnowartościowe produkty żywnościowe, które wykorzystujemy do terapii w pracowni życia codziennego. Partnerem programu jest sieć Biedronka.

Można pożartować, że „gdzie kucharek sześć, tam nie ma co jeść”, ale rzeczywistość jest zgoła inna. W pracowni życia codziennego, pod okiem instruktora, codziennie pracuje grupa 5-6 osób. Dbają one o to, by o godzinie 11.00 w jadalni wszyscy uczestnicy mogli zasiąść do wspólnego śniadania. Do dyspozycji mamy produkty ze Spiżarni wzbogacone o rzeczy, których nie można długo przechowywać, np. warzywa. Zajęcia w tej pracowni wymagają od wszystkich elastyczności oraz umiejętności planowania. Bywa tak, że do wcześniej ustalonego jadłospisu należy szybko wprowadzić pewne modyfikacje, a nawet jadłospis całkowicie zmienić. Mogłoby to powodować pewnego rodzaju nerwowość, ale spokój instruktora potrafi rozładować wszystkie napięcia.

Staramy się, aby posiłki były bardzo urozmaicone – mogą być zwykłe kanapki, ale za to z sałatką, są zupy i bywa też „pieczyste”. Nasi Uczestnicy uczą się w tej pracowni wszystkiego – od mycia produktów, ich przetwarzania i krojenia po gotowanie i podawanie do stołu, nie zapominając przy tym o uprzątnięciu wszystkiego. Te umiejętności bardzo przydają się w codziennym funkcjonowaniu poza warsztatem. Bardziej ambitne osoby wyszukują nowe przepisy kulinarne, które próbują przetestować. Produkty, których nie jesteśmy w stanie przetworzyć lub zakonserwować, na bieżąco przekazujemy uczestnikom warsztatów, wspomagając w ten sposób ich domowe, nierzadko niewielkie budżety.

Szerzej patrząc na realizację tego programu przez warsztat, warto wspomnieć, iż w znaczący sposób wzrasta świadoma dbałość o naszą planetę. Staramy się, aby żywność nie marnowała się, nie była bezmyślnie wyrzucana. Niektórzy z naszych uczestników doskonale wiedzą, co to głód i cenią sobie gorący posiłek spożywany w tak doborowym towarzystwie, jakim jest społeczność placówki. Wszyscy również uczymy się, jak należy segregować opakowania, w których zwykle jest kupowana żywność w sklepach, aby nie trafiała do niewłaściwych kontenerów.

Agnieszka Iwanowska
Kierownik Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gołdapi