Pomoc osobom starszym na terenie Białej Piskiej

Na terenie gminy Biała Piska rozpoczęła się realizacja projektu „Opieka medyczna  i rehabilitacyjna”. Do końca grudnia 2021 r. dwie pielęgniarki oraz dwie fizjoterapeutki obejmują opieką pielęgniarską, higieniczną oraz wsparciem rehabilitacyjnym osoby starsze w ich domach.

Głównym celem projektu jest poprawa funkcjonowania osób przewlekle chorych lub leżących w łóżku. Wszystkie zadania są realizowane zgodnie z wytycznymi sanitarnymi w związku z trwającą wciąż pandemią, tak aby  niesiona pomoc była bezpieczna dla podopiecznych będących w grupie „podwyższonego ryzyka” jak  też dla personelu. Usługi pielęgniarskie świadczone w domach pacjentów to wykonywanie i zmiana opatrunków na trudno gojące się odleżyny, iniekcje podskórne i dożylne, pomoc w uaktywnianiu i ćwiczeniach ruchowych, pomoc w karmieniu i nawadnianiu, zmiana bielizny pościelowej i osobistej, toaleta ciała, zmiana pieluchomajtek oraz pielęgnacja pacjentów z cewnikiem. Ważnym elementem pomocy jest też dostarczanie specjalistycznych środków opatrunkowych, preparatów do higieny oraz leków, które dla osób znajdujących się w złej sytuacji materialnej są kupowane w ramach realizowanego projektu.

Podobnie jak w latach ubiegłych w siedzibie Stacji Opieki Caritas Diecezji Ełckiej w Białej Piskiej przy ul. Konopnickiej 4 pacjenci mają możliwość korzystania ze znajdującego się tam sprzętu rehabilitacyjnego. Zatrudnione rehabilitantki przeprowadzają badania fizjoterapeutyczne podczas których dobierają, zlecają i wykonują odpowiednie zabiegi rehabilitacyjne dla poprawy stanu zdrowia, udzielają profesjonalnego wsparcia poprzez naukę właściwej pielęgnacji osoby chorej w domu, która w bezpieczny sposób usprawni i ułatwi domownikom najwłaściwszą opiekę nad chorym.

Projekt jest współfinansowany przez Gminę Biała Piska.