WTZ w Gołdapi na X Podlaskim Przeglądzie Kolęd i Pastorałek Osób Niepełnosprawnych „Siemiatycka Stajenka 2023”

Warsztaty terapii zajęciowej, to nie tylko miejsce nastawione na nabywanie nowych umiejętności praktycznych, to również miejsce, które rozwija umiejętności artystyczne. Od wielu lat nasz Warsztat uczestnicy w różnego rodzaju przeglądach tanecznych, piosenkarskich czy teatralnych. Sami również jesteśmy organizatorami takiego przeglądu. Promowanie zdolności osób niepełnosprawnych, a czasem wydobywanie na światło dzienne ich ukrytych talentów pomaga w ich codziennym funkcjonowaniu – otwiera nowe możliwości i ich kreatywność.

Na zaproszenie Warsztatu Terapii Zajęciowej w Siemiatyczach uczestniczyliśmy w X Podlaskim Przeglądzie Kolęd i Pastorałek Osób Niepełnosprawnych Siemiatycka Stajenka 2023. Wystąpiło aż 21 zespołów, tłok na widowni był prawdziwy, ale atmosfera panująca w czasie przedsięwzięcia była niesamowita. O wszystko zadbały bardzo pogodne siostry zakonne ze Zgromadzenia Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus – w Siemiatyczach warsztat mieści się przy klasztorze.

Przy okazji pobytu w Siemiatyczach zwiedziliśmy dokładnie tamtejszy warsztat – robią prawdziwe cudeńka rękodzielnicze, które prawdopodobnie staną się dla nas cenną inspiracją, jak się uczyć to od najlepszych. W czasie przejazdu busem (prawie 5 godzin) podziwialiśmy nieznane dla nas tereny. Po naszych krętych drogach i pagórkach sporym zaskoczeniem były olbrzymie przestrzenie płaskiego terenu z prostymi drogami. Niektórzy z Uczestników już namawiają, aby pojechać z wizytą w okresie letnim – zachwyciła Ich infrastruktura wodna i możliwości jakie daje.

Agnieszka Iwanowska
– kierownik Warsztatów Terapii Zajęciowej w Gołdapi