Poradnik dla Opiekunów Szkolnych Kół Caritas

Najnowsza wersja „Poradnika dla opiekunów Szkolnych Kół Caritas” jest już dostępna nieodpłatnie na stronie internetowej Caritas Polska.

„Szkolne Koła Caritas już od 1995 r. skupiają dzieci ze szkół podstawowych i średnich, wychowawców oraz duszpasterzy wokół idei pomagania bliźnim w potrzebie. Wolontariat stał się stylem życia dla ponad 54 000 wolontariuszy oraz dla ponad 3 800 opiekunów SKC zrzeszonych w blisko 2 700 Szkolnych Kołach Caritas” – podkreśla we wstępie dyrektor Caritas Polska ks. dr Marcin Iżycki. – „Trudno wyobrazić sobie życie wielu szkół i wspólnot parafialnych bez uśmiechu i zaangażowania młodych wolontariuszy”.

Poradnik ma służyć opiekunom Szkolnych Kół Caritas w prowadzeniu zajęć dla uczniów: formacji duchowej, wspólnej modlitwie, integracji. Zawiera propozycje gier i zabaw dla młodzieży, karty inspiracji, scenariusze projektów społecznych, materiały do przygotowania „Nocy w szkole” i wielu innych aktywności, a także instrukcje założenia SKC.

Zachęcamy do bezpłatnego pobierania przewodnika pod tym linkiem.

Więcej materiałów formacyjnych dla wolontariuszy Caritas

Redakcja:

Centrum Wolontariatu Caritas Polska

ks. Tomasz Roda – Zastępca Dyrektora Caritas Polska

s. Beata Zawiślak USJK – Specjalista ds. Szkolnych Kół Caritas

Sfinansowano ze środków Ministerstwa Edukacji i Nauki na podstawie umowy MEiN/2022/DWEW/1514 Zadanie z zakresu zdrowia publicznego Pozytywna szkoła – realizacja projektów i programów edukacyjnych, wychowawczych, interwencyjnych oraz profilaktycznych opartych na podstawach naukowych.