Misterium Męki Pańskiej w wykonaniu uczestników WTZ w Gołdapi

W nieco odmiennej formie, ponieważ termin był inny niż zwykle, w V Niedzielę Wielkiego Postu uczestnicy Warsztatu Terapii Zajęciowej w Gołdapi zaprezentowali Misterium Męki Pańskiej.

Wystawienie Misterium w gołdapskiej konkatedrze ma długoletnią tradycję. Teoretycznie mogłoby być zawsze przedstawiane w takiej samej formule, z tym samym tekstem i muzyką. Jednak Warsztat podchodzi do tej uroczystości bardziej ambitnie. Co roku zmieniony scenariusz, inne teksty, muzyka, gesty… To dlatego warto obejrzeć Misterium, potrwać w zadumie i refleksji.

Czas prób przed prezentacją zawsze skłania wszystkich do zadumy oraz szczerych i bardzo głębokich rozmów. To dla wszystkich, i kadry, i uczestników, okres wewnętrznych przygotowań do nadchodzących Świąt Wielkiej Nocy, zaś sam moment wystawienia traktowany jest jako przełamanie olbrzymiej bariery pomiędzy osobami niepełnosprawnymi a zdrowymi.

W tym roku, z racji zmiany terminu i mając na uwadze, iż występ jest tuż przed mszą skierowaną do dzieci, w Misterium ukazano również radość Zmartwychwstania i całość zakończono bardzo pogodną piosenką.

Agnieszka Iwanowska
kierownik Warsztatu Terapii Zajęciowej w Gołdapi