Pomóż nam pomagać

Caritas Diecezji Ełckiej prowadzi szeroko pojętą działalność charytatywną i zachęca wszystkich ludzi dobrej woli do włączania się w nią. Pomoc potrzebującym niesiemy poprzez palcówki specjalistyczne, Parafialne Zespoły Caritas i Szkole Koła Caritas. Realizujemy projekty prospołeczne, organizujemy kwesty i zbiórki żywności. Włączamy się w akcje krajowe Caritas Polska i globalne Caritas Internationalis. Uczestniczymy także w inicjatywach na rzecz misji. Zapraszamy do wsparcia naszych programów. Nie moglibyśmy ich prowadzić, gdyby nie pomoc ludzi dobrej woli.

Jak pomagać?

– modlitwą
– zaangażowaniem w nasze działania na zasadzie wolontariatu w strukturach Parafialnych Zespołów Caritas i Szkolnych Kołach Caritas oraz placówkach specjalistycznych (np. Domu Samotnej Matki im. bł. Marianny Biernackiej w Ełku, Domu Pomocy Społecznej „Misericordia” w Ełku)
– udziałem w organizowanych przez nas akcjach
– darami żywnościowymi o dłuższym okresie przydatności
– odzieżą używaną w dobrym stanie
– środkami czystości, pieluszkami
– polubieniami i udostępnianiem naszych wpisów w mediach społecznościowych
– darowizną poprzez wpłatę dowolnej kwoty na poniższe konta bankowe lub za pośrednictwem aplikacji mobilnej Caritas.

Konta bankowe:

PKO BP S.A. o/Ełk  29 1020 4724 0000 3302 0027 2369

Bank Pekao S.A. o/Ełk  88 1240 5745 1111 0000 5746 9636

Konto walutowe PL  72 1020 4724 0000 3102 0031 3015 SWIFT BPKOPLPW

Aplikacja mobilna Caritas

W 2019 r. diecezja ełcka aktywowała aplikację Drogowskaz, która pozwala na wyszukiwanie mszy św., nabożeństw i spowiedzi w kościołach. Udostępnia również dane kontaktowe parafii, godzinny pracy kancelarii, a także pokazuje parkingi zlokalizowane w pobliżu kościoła czy udogodnienia dla niepełnosprawnych.

Do prawidłowego działania aplikacji „Drogowskaz” wymagane jest połączenie z Internetem. Po włączeniu lokalizacji na urządzeniu mobilnym, aplikacja segreguje kościoły, począwszy od tych najbliżej położonych. Natomiast segregacja Mszy świętych, nabożeństw i spowiedzi oparta jest o termin ich występowania.

W aplikacji dostępna jest zakładka Caritas dla osób potrzebujących pomocy lub chcących takiej pomocy udzielić. Aplikacja mobilna Caritas umożliwia wsparcie potrzebujących. Poprzez kilka kliknięć w telefonie można włączyć się w konkretne akcje charytatywne Caritas Diecezji Ełckiej. Sposób pobrania aplikacji jest bardzo prosty – wyszukaj w Google aplikację Drogowskaz i zainstaluj. Po jej uruchomieniu kliknij ikonkę Caritas i również ją zainstaluj.