Ełcka Caritas ramię w ramię z żołnierzami WOT

W dobie pandemii Covid-19 Caritas Diecezji Ełckiej podjęła współpracę z żołnierzami 4. Warmińsko-Mazurskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. kpt. Gracjana Klaudiusza Fróga, ps. „Szczerbiec”. Mundurowi z 41. Batalionu Lekkiej Piechoty z Giżycka wraz z Kompanią Saperów z Ełku wsparli nas m.in. w dostarczaniu „Paczek bezdotykowych” do potrzebujących seniorów. Obecnie pomagają ełckiej Caritas w dystrybucji produktów żywnościowych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym – Podprogram 2020. Tylko w tym tygodniu WOT samochodami ciężarowymi dostarczyły w sumie – bądź jeszcze dostarczą – ok. 17 ton żywności do ok. 1 700 osób. Transporty żywności trafiły/trafią m.in. do: Augustowa, Gołdapi, Grabowa, Lipska, Mikołajek, Pozezdrza, Rynu, Sztabina, Węgielsztyna, Węgorzewa. Na terenie województwa podlaskiego (Augustów, Lipsk i Sztabin) otrzymaliśmy logistyczne wsparcie 12. Batalionu Lekkiej Piechoty w Suwałkach wchodzącego w skład 1. Podlaskiej Brygady Obrony Terytorialnej im. gen. bryg. Władysława Liniarskiego, ps. „Mścisław”.

Warto nadmienić, że z pomocy żywnościowej w ramach POPŻ Podprogram 2020 mogą korzystać osoby samotnie gospodarujące, których dochód nie przekracza 1 542,20 zł. netto oraz rodziny, w których dochód na osobę nie przekracza 1 161,60 zł. netto. Po skierowanie należy zgłosić się do ośrodka pomocy społecznej, a następnie dostarczyć je do Parafialnego Zespołu Caritas.

Serdecznie dziękujemy żołnierzom WOT, którzy jako operator logistyczny z wielką życzliwością wspierają nas od początku pandemii Covid-19. Dzięki nim możemy szybko docierać z pomocą do potrzebujących w czasie, kiedy musieliśmy zreorganizować pracę wolontariuszy Caritas ze względu na panujące obostrzenia epidemiologiczne. Pragniemy kontynuować naszą współpracę, wyrażając nadzieję na poszerzenie zakresu wzajemnego wsparcia i efektywnych form działania.