„Nadać kierunek życiu”

Bywają miejsca na ziemi, do których warto wracać. Miejsca, które uczą, wzruszają, dodają nadziei i wyznaczają kierunek. Takim miejscem niewątpliwie jest Lipsk. Miejscowość  położona na historycznej Suwalszczyźnie, naznaczona licznymi konfliktami wojennymi, a jednocześnie miejsce narodzin i szkoła wzrastania w miłości chrześcijańskiej bł. Marianny Biernackiej patronki Domu Samotnej Matki prowadzonego przez Caritas Diecezji Ełckiej. Właśnie tu, 1 lipca 2023 roku, dotarła grupa wolontariuszy z Domu Samotnej Matki podczas dziękczynnej pielgrzymki za miniony rok posługi.

Zanim jednak znaleźliśmy się u naszej Patronki, zawierzyliśmy mieszkańców, pracowników i wolontariuszy oraz wszystkich wspierających Dom opiece najlepszej z matek Matce Bożej Studzieniczańskiej. Podczas pobytu w sanktuarium wysłuchaliśmy konferencji, odmówiliśmy różaniec, odwiedziliśmy kaplicę na wyspie i wzmocniliśmy ciało małym „co nie co”- bigosem przygotowanym przez mieszkanki Domu.

Tak przygotowani, mogliśmy więc ruszyć w dalszą drogę, aż do parafii pw. Matki Bożej Anielskiej – miejsca kultu bł. Marianny Biernackiej. Tam serdecznie przyjęci przez proboszcza ks. kan. Waldemara Sawickiego, mogliśmy głębiej poznać naszą patronkę. Prelegent w sposób barwny, wnikliwy i dotykający serca przybliżył postać błogosławionej, której zwyczajne życie naznaczone miłością dotyka współczesnego człowieka. Niecodziennie ktoś decyduje się oddać swoje życie. Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że bł. Marianna nie miała czasu na rozmyślania, znajdowała się bowiem w sytuacji po ludzku bez wyjścia. Można pokusić się o stwierdzenie, że działała pod presją czasu i strachu. Jednak świadectwo jej życia pokazuje, że do decyzji przygotowywała się każdego dnia poprzez świadomy wybór większej miłości w relacjach z bliskimi, sąsiadami i mieszkańcami miasta. Zatem kiedy niemiecki oficer wyznaczył na śmierć jej syna i synową, będącą w stanie błogosławionym, dojrzała by powiedzieć: „Ja pójdę za nią”.

Prosząc o wstawiennictwo bł. Marianny i dziękując Bogu za posługę wolontariuszy Domu Samotnej Matki ks. Ryszard Sawicki, wice dyrektor Caritas Diecezji Ełckiej przewodniczył Eucharystii, po której nawiedziliśmy dom błogosławionej i wysłuchaliśmy wspomnień jej prawnuka pana Stanisława Betko.  Zwracał on szczególną uwagę  na ofiarę życia swojej prababci z powodu „większej miłości”.

Postawa ochrony życia i macierzyństwa towarzyszy na co dzień wolontariuszom i pracownikom posługującym w Domu Samotnej Matki im. Bł. Marianny Biernackiej w Ełku. Każdego dnia na nowo decydujemy się dać czas, osobowość i umiejętności mieszkańcom naszego Domu, aby towarzysząc im na drodze trudnego macierzyństwa wspólnie odkrywać jak wielkim darem jest życie i jaką potęgą jest prawdziwa miłość. Jeśli chcesz do nas dołączyć zapraszamy😊.

s. Tabita Staroszczak ISMM