Pomoc mieszkańcom Grodzieńszczyzny

Dnia 21 kwietnia 2021 r. w ełckiej Caritas z krótką wizytą studyjną gościli przedstawiciele Caritas Diecezji Grodzieńskiej na czele z jej dyrektorem – ks. dr. Romanem Raczko. Obie kościelne organizacje charytatywne współpracują ze sobą od wielu lat, czego dobrym przykładem są letnie kolonie organizowane dla polskich dzieci mieszkających na Kresach Wschodnich. Podczas spotkania poruszano temat dotyczący aktualnych form pomocy potrzebującym w trudnych uwarunkowaniach związanych z pandemią koronawirusa, których konsekwencją jest samotność wielu osób starszych i proces zubożenia społeczeństwa. Mając na uwadze ogrom potrzeb podopiecznych grodzieńskiej Caritas, przekazano im transport artykułów spożywczych i środków higienicznych, które trafią do osób najbardziej potrzebujących. Ks. R. Raczko wyraził wdzięczność za pomoc w trudnych czasach pandemii i stwierdził, że: „Mimo ryzyka zachorowania, jako Caritas prowadzimy swoje projekty, ponieważ trzeba karmić bezdomnych, pomagać biednym, odwiedzać i wspierać samotnych, prowadzić spotkania dla dzieci w świetlicach i salkach katechetycznych”. Ełcka Caritas w duchu solidarności pragnie kontynuować współpracę z siostrzaną organizacją na Białorusi.