Caritas Diecezji Ełckiej w październiku 2021 roku zakończyła realizację Podprogramu 2020 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.
Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 220% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały artykuły warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, cukier, tłuszcze oraz dania gotowe między innymi:
- groszek z marchewką,
- koncentrat pomidorowy,
- buraczki wiórki,
- powidła śliwkowe,
- mus jabłkowy,
- fasolka po bretońsku,
- makaron jajeczny świderki,
- płatki owsiane,
- ryż biały,
- kasza jęczmienną,
- herbatniki maślane,
- kawa zbożowa rozpuszczalna,
- mleko UHT,
- ser podpuszczkowy dojrzewający,
- szynka drobiową,
- szynka wieprzową mieloną,
- pasztet wieprzowy,
- filet z makreli w oleju,
- cukier biały,
- miód nektarowy wielokwiatowy,
- olej rzepakowy.
W ramach realizacji Podprogramu 2020:
- zaangażowanych było 64 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
- żywność odebrało 11480 osób potrzebujących;
- wydano osobom potrzebującym 816,56 ton żywności;
- wydano osobom potrzebującym 19000 paczek żywnościowych;
- przeprowadzono w ramach działań ze środków towarzyszących 154 warsztatów dla 1610 uczestników/czek.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników/czki działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego i/lub zabezpieczenia się przed zakażeniem COVID-19.
Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów stacjonarnych i/lub zdalnych przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. W związku z wybuchem epidemii COVID-19 prowadzono warsztaty o tematyce zagrożenia pandemią Covid-19 i jak się przed nią chronić.
Ruszamy z nową edycją POPŻ Podprogram 2021.
