„Powiem to!”

Z myślą o najmłodszych pochodzących z rodzin znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej lub życiowej, mających problemy logopedyczne, np. wady i zaburzenia wymowy, Caritas Diecezji Ełckiej w okresie od 1 maja do 31 grudnia 2022 r. zrealizowała projekt „Powiem to!”.

Głównym działaniem realizowanym w ramach tego projektu była pomoc logopedyczna skierowana do dzieci w wieku od 3 do 12 lat z terenu powiatu ełckiego. Objęcie wsparciem tak młodej grupy wiekowej, znacznie zwiększyło szansę na usprawnienie aparatu mowy, skorygowanie wad lub ich zminimalizowanie. Zajęcia w formie ćwiczeń i zabaw były dobrane do rodzaju wady oraz do możliwości wiekowych i indywidualnych potrzeb dzieci.

Dzięki pomocy specjalistycznej w dziedzinie logopedii, dzieci mające problemy logopedyczne i objęte wsparciem w ramach projektu już na starcie miały wyrównane szanse edukacyjne i życiowe. Pomoc logopedy z pewnością przyczyniła się do zminimalizowania ich problemów z nawiązywaniem stosunków społecznych, szczególnie w swojej grupie rówieśniczej oraz pozwoliła na zwiększenie pewności siebie i ułatwiła im nawiązywanie kontaktów międzyludzkich również w późniejszym okresie ich życia. Projekt „Powiem to!” dofinansowany został ze środków Zarządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.