Wesprzyj misyjną akcję „Promienie miłosierdzia” i pomóż Ignasowi

Ma na imię Ignas. Pochodzi z rodziny katolickiej mieszkającej w małej wiosce Machakos (czyt. Maćakos) w Tanzanii, gdzie ma dostępu do bieżącej wody oraz prądu. Tata Daudi i mama Rosi są sakramentalnym małżeństwem. Ignas ma młodszą siostrę i starszego brata. Jego brat chodzi do III-ciej klasy szkoły podstawowej. W przyszłym roku Ignas także rozpocznie edukację szkolną. Miał też starszego brata, ale w wieku 16 lat zginął tragicznie w wypadku. Jego rodzice pracują w polu, szczególnie przy uprawie kukurydzy. Tata dorabia jako kierowca motocykla. Przewozi nim ludzi lub rzeczy. Do tej pory Ignas nie otrzymywał żadnej większej pomocy, oprócz tej lekarskiej spływającej z niedaleko położonego szpitala katolickiego. Ignac urodził się z „tkankową naroślą” na głowie, ale nie jest to niebezpieczne. Lekarze mówią, że nie można jej na razie wyciąć, ale samoczynnie jakby się cofała i za kilka lat lekarze spróbują to zoperować. Prawa dłoń jest cała, ale od urodzenia lewa dłoń nie ma małego palca, a środkowy i serdeczny są zrośnięte ze sobą. Na lewej stopie ma tylko jeden palec, a prawa nóżka została mu amputowana, gdyż urodził się z niepełnie rozwiniętą stopą. Są już pierwsze plany, aby Ignasowi wytworzyć protezę prawej nogi. Na razie po prostu czołga się po ziemi. Ignas wbrew pozorom jest bardzo towarzyskim i radosnym dzieckiem. Nie ma problemów z zaburzeniem myślenia, czy innymi związanymi z funkcjonowaniem mózgu. Wszystko jest w pełnym porządku. Czeka, aby pójść do szkoły. Ma kolegów, którzy lubią się z nim bawić, ale nie może zbytnio pomagać rodzicom w pracy. Wieść o możliwości pomocy poprzez zakup wózka inwalidzkiego była dla nich wielką radością. Są bardzo są wdzięczni.

Zachęcamy do wsparcia misyjnej akcji „Promienie miłosierdzia” poprzez wpłaty środków pieniężnych na wyodrębniony rachunek bankowy ełckiej Caritas nr  20 1020 4724 0000 3002 0077 5429 (PKO BP SA Oddział w Ełku) z dopiskiem „Pomoc Ignasowi w Tanzanii”. W imieniu chłopca i jego rodziny wszystkim ofiarodawcom składamy serdeczne „Bóg zapłać”.