Wolontariusze z Białej Piskiej w Sejmie

25 maja 2023 r. Pan Poseł Jerzy Wojciech Małecki gościł w Sejmie RP uczniów ze Szkoły Podstawowej im. Tadeusza Kościuszki w Białej Piskiej. Wycieczka do Sejmu była nagrodą, którą miał przyjemność ufundować i przekazać młodzieży podczas grudniowej Gali Wolontariatu Caritas w Ełku. Uczniowie z Białej Piskiej są bowiem najaktywniejszymi wolontariuszami ze Szkolnych Kół Caritas w diecezji ełckiej. Zwiedzaniu sejmowych wnętrz towarzyszył wykład przybliżający tematykę parlamentarną przygotowany przez pracowników Kancelarii Sejmu. Młodzież miała też okazję obserwować trwające obrady z galerii sali posiedzeń i zjeść obiad w stołówce sejmowej w towarzystwie Pana Posła Jerzego Małeckiego.

W drodze do Warszawy  uczestnicy wycieczki zwiedzili Dom św. Faustyny w Ostrówku, gdzie Helena Kowalska pracowała jako pomoc domowa w rodzinie Aldony i Samuela Lipszyców (1924-1925). Zaś w drodze powrotnej czekała uczniów jeszcze jedna atrakcja – zwiedzanie Stadionu PGE Narodowy – miejsca wydarzeń sportowych, rozrywkowych i kulturalnych. Uczestnicy wycieczki obejrzeli wystawy tematyczne. Zasiadając na trybunach mogli się poczuć się jak prawdziwi kibice, a przebywając w szatniach jak sami piłkarze.

Uczestnicy wyjazdu za przygotowanie wspaniałej wycieczki serdecznie dziękują Panu Jerzemu Małeckiemu, Posłowi na Sejm RP i ełckiej Caritas.