Pomoc osobom bezdomnym na terenie Miasta Ełku

Caritas Diecezji Ełckiej od lat pomaga osobom bezdomnym prowadząc w Ełku Schronisko i Ogrzewalnię im. Św. Ojca Pio. Schronisko przy ul. Kościuszki 27/ul. Kościuszki 17 posiada 49 miejsca noclegowe i zapewnia bezdomnym trzy posiłki, odzież, środki higieny osobistej, dostęp do pomieszczeń sanitarnych, pralni oraz kuchni. Pracownicy placówki motywują ich do wyjścia z bezdomności. Natomiast Ogrzewalnia znajduje się na ul. Kościuszki 18 i zapewnia możliwość ogrzania 8 osobom bezdomnym przybywającym na terenie miasta Ełku, które nie zdecydują się na pobyt w Schronisku.

Pracownicy Schroniska starają się aktywizować osoby tam przebywający poprzez angażowanie osób bezdomnych w przygotowania posiłków, w dbanie o czystość w schronisku oraz wykonywanie drobnych prac remontowych. Osoby bezdomne przebywające w schronisku są zachęcane do angażowania się w działania na rzecz osób potrzebujących, np. uczestniczą w akcjach wolontariackich prowadzonych przez ełcką Caritas m. in. wydają żywność podczas Międzynarodowego Dnia Walki z Ubóstwem, pomagają podczas festynu rodzinnego z okazji dnia dziecka czy uczestniczą w przygotowaniach wigilii dla bezdomnych.

Schronisko dla osób bezdomnych
Schronisko im. Św. Ojca Pio
Ełk, ul. Kościuszki 27/ul. Kościuszki 17

Ogrzewalnia dla osób bezdomnych
Ogrzewalnia im. Św. Ojca Pio
Ełk, ul. Kościuszki 18

Realizacja zadań publicznych pt.: „Zapewnienie schronienia osobom bezdomnym w Schronisku im. Św. Ojca Pio” oraz „Prowadzenie Ogrzewalni im. Św. Ojca Pio” są finansowane ze środków Gminy Miasta Ełku.